Cleisthenes sau Clistene ( c. 570 – c. 508 î.Hr.), legiuitor atenian antic, recunoscut pentru reformarea constituției Atenei antice în anul 508 î.Hr., a trăit în jurul anilor 570-508 î.Hr. în timpul vieții sale contribuind semnificativ la structura politică și socială a Atenei, într-o perioadă în care orașul stat traversa schimbări semnificative.
Clistene s-a aliat cu succes Adunării Populare împotriva nobililor (508) și a impus reforma democratică.
Realizările sale marcante includ reorganizarea populației ateniene în unități administrative mai mici, numite „demes” cu scopul de a distruge puterea familiilor aristocratice tradiționale pentru a asigura o reprezentare politică echilibrată și egală pentru toți cetățenii. Fiecare dintre aceste demes dispunea de propriul consiliu local și de proprii funcționari, contribuind astfel la o structură de guvernare mai descentralizată.
Cleisthenes a grupat demele în unități regionale mai mari, cunoscute sub numele de „triburi”, ceea ce a contribuit la diluarea și mai mult a puterii vechilor facțiuni aristocratice și la promovarea unui sentiment de unitate în rândul cetățenilor.
A format consiliul celor 500 (numit Boule), organism constituit din 500 de cetățeni, cu câte 50 de reprezentanți din fiecare dintre cele zece triburi și responsabil cu pregătirea ordinii de zi pentru Adunarea ateniană (Ekklesia) și cu supravegherea diferitelor aspecte ale guvernării. Membrii Boulei erau aleși prin tragere la sorți, asigurând un anumit grad de aleatorism și împiedicând concentrarea puterii.
Cleisthenes a introdus practica ostracismului, o procedură prin care cetățenii puteau vota în adunare publică exilarea oricărei persoane considerate periculoase sau prea puternice pentru bunăstarea orașului. Deși nu a mai fost folosit atât de des în secolul următor, acest procedeu a reprezentat un exemplu important de cum cetățenii obișnuiți puteau să limiteze direct cariera unor politicieni prea ambițioși, corupți sau pur și simplu inepți.
Cleisthenes s-a născut în anul 570 în familia Alcmaeonid, una dintre cele mai proeminente familii aristocratice din Atena acelui timp, familie cu o istorie complexă și a cărei imagine fusese asociată atât cu puterea, dar și controversele din politica ateniană.
Cleisthenes a fost fiul omului de stat atenian Megacles, unul dintre oamenii importanți ai epocii lui Solon (poet și politician atenian) și ai tiranului grec Peisistrat. În perioada în care s-a născut Cleisthenes, Atena era un oraș-stat condus de nobilime și de familii aristocratice, mai degrabă decât un stat democratic care fusese dominat de tiraniile lui Peisistratus, Hippias și Isagoras, în perioada domniei lui Hippias, Cleisthenes având funcția de arhon (un funcționar administrativ foarte influent) în Atena între 525 și 524 î.Hr.
Atunci când el și familia sa (Alcmaeonidele) au căzut în dizgrația lui Hippias, Cleisthenes a fost exilat din Atena, însă cu ajutorul Spartei, Cleisthenes l-a înlăturat pe Hippias de la putere. După o luptă pentru putere cu Isagoras, rivalul lui Cleisthenes și arhon al Atenei, Cleisthenes s-a întors la Atena în 508 î.Hr. și a promulgat reforme pentru a crește puterea oamenilor de rând din Grecia.
Cleisthenes a promovat multe reforme democratice care au transformat guvernul și politica ateniană. Reformee sale i-au stabilit moștenirea de „părinte al democrației”. Cleistene a creat demele, care a reformat clanurile și a eliminat triburile ioniene. Acest lucru a slăbit aristocrația în favoarea oamenilor de rând. Cleisthenes a reformat, de asemenea, Boule, sau Consiliul atenian, astfel încât deciziile să nu mai fie părtinitoare, bazate pe familie sau pe anumite regiuni ale Atenei.
A devenit proeminent în timpul unei perioade de instabilitate politică și de conflicte în Atena, implicarea sa în politică fiind marcată de dorința de a sparge puterea facțiunilor aristocratice existente și de a stabili un sistem politic mai incluziv și mai corect care punea accent pe principiul isonomiei sau al drepturilor politice egale, făcând astfel populația să fie mai diversă și, în același timp, sporind participarea politică pentru toți cetățenii, indiferent de avere sau de statutul social.
De altfel, isonomia, principiul egalității în drepturi pentru toți, a fost una dintre cele mai lăudate reforme.
Clistene a contribuit la popularizarea unor expresii precum „drepturi egale și dreptate pentru toți”, principii pe care a încercat nu doar să le popularizeze, dar și să le aplice în viața de zi cu zi a atenienilor.
Clistene a adus schimbări și în ceea ce privește numele locuitorilor, cetățeanul nemaifiind cunoscut doar după numele tatălui său, scrie britannica.com, ci și sau doar după numele comunei sale.
Reformele lui Clistene nu au fost salutate în mod universal, iar ascensiunea sa la putere a fost marcată de lupte politice și de opoziția diferitelor facțiuni. Cu toate acestea, moștenirea sa ca reformator și democratizator rămâne semnificativă. Ideile sale au influențat mișcările democratice și gânditorii politici de mai târziu, iar democrația ateniană a devenit un model pentru dezvoltarea sistemelor democratice în lumea occidentală.
Din nefericire, nimic nu este consemnat despre viața ulterioară a lui Cleisthenes după reformele sale, dar acestea, cel puțin, i-au asigurat reputația durabilă ca fiind unul dintre primii conducători care au promovat democrația și idealul conform căruia guvernarea ar trebui să revină mai degrabă celor mulți decât celor puțini.
Surse:
https://www.worldhistoryedu.com/cleisthenes-history-accomplishments-reforms-quotes/
https://www.britannica.com/topic/democracy